Dýňovo-kakaový koláč

13.02.2019

Dýňové pyré dodá těstu neskutečnou vláčnost a hebkost. Své výrobní tajemství můžete tajit, ale pravděpodobně vás prozradí krásně oranžová barva moučníku... 

Ingredience

  • 250 g bezlepkové směsi na (nejen) sladké pečení BAKE-A-CAKE (tzv. FIALOVÁ)
  • 125 g třtinového cukru
  • 200 ml 30% smetany na šlehání
  • 2 vejce
  • 5 vrchovatých lžic dýňového pyré
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky skořice
  • 1 vrchovatá lžíce Holandského kakaa
  • špetka soli

Pracovní postup

Utřeme třtinový cukr se žloutky, postupně vešleháme smetanu a dýňové pyré. Z bílků ušleháme pevný sníh.

V míse smícháme směs BAKE-A-CAKE s bezlepkovým kypřícím práškem, skořicí a špetkou soli. Do tekutého základu zapracujeme sypkou směs a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.

Do vymazané a vysypané formy na koláč či bábovku nalijeme ⅔ těsta. Ke zbylé ⅓ těsta přidáme vrchovatou lžíci kakaa a dobře promícháme. Tmavé těsto navršíme na světlé a lehce promícháme.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut (provedeme zkoušku špejlí). Koláč necháme ve formě ještě lehce "dojít" a poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Podáváme ideálně s odpoledním čajem či kakaem. Dobrou chuť!

Můj tip

Dýňové pyré můžete koupit hotové, nebo si lehce vyrobíte doma. Máslovou dýni zbavte semínek a pokrájejte na větší kousky. Ty naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a lehce zakápněte olivovým olejem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C do změknutí. Zchladlou dužinu rozmixujte s 1 polévkovou lžící avokádového nebo javorového sirupu. Skladujte v lednici (vydrží asi 4 dny).