Jablečný závin bez lepku, mléka, a cukru

08.01.2018

Tak tenhle štrůdl je opravdu BEZ. Bez lepku, mléka i cukru. Komu nevadí pohanková mouka a stačí mu "sladit" rozinkami a ořechy, bude nadšený stejně jako já!

Ingredience:

  • 200 g pohankové mouky
  • 1 lžíce mletého slunečnicového semínka
  • 1 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 2 malá (M) vejce + 1 na potření
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce rostlinného mléka
  • špetka soli
  • 2 velká jablka
  • rozinky a ořechy dle chuti

  • skořice

Postup:

  1. Na válu smícháme mouku, semínka, ořechy, vejce, olej, rostlinné mléko a sůl a zpracujeme rukama v tužší těsto, které necháme cca 20 minut odležet v pokojové teplotě.
  2. Na hrubém struhadle nastrouháme jablka i se slupkou.
  3. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou z nich vyválíme do tenka.
  4. Poklademe ořechy, rozinkami, strouhanými jablky a posypeme skořicí. Poté zavineme dva menší záviny. Konec "přilepíme" rozšlehaným vajíčkem, kterým oba štrůdlíky pečlivě potřeme.
  5. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem a troubě předehřáté na 180ºC asi 25-30 minut.