Mandlovo-mrkvový koláč bez lepku

25.11.2017

Mrkev, mandle, med a citron. Tak tomuhle skvělému koláči snad nejde vytknout vůbec nic. Snad jen, že tak rychle zmizí po upečení:). 

Tip navíc: Jednu třetinu mandlí pouze nahrubo posekejte, budou v koláči krásně křupat.

Ingredience:

  • máslo a kokos na formu
  • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 100 ml kokosového oleje
  • 100 g třtinového cukru
  • 150 g medu
  • 200 g mrkve, najemno nastrouhané
  • 150 g mletých mandlí
  • 180 g bzl směsi BAKE-A-CAKE
  • 1 lžíce bzl kypřícího prášku
  • 1 lžíce citronové šťávy


Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180ºC. Rozevírací kruhovou formu o průměru 28 cm vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem. 
  2. Vejce oddělte, bílky zatím odložte do lednice. Žloutky s cukrem a medem ušlehejte do pěny, přidejte mandle, mouku smíchanou s kypřícím práškem, kokosový olej a citronovou šťávu. Nakonec vmíchejte mrkev.
  3. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. 
  4. Těsto vlijte do formy a pečte 35-40 minut. Pro jistotu udělejte zkoušku zapíchnutou špejlí. Podávejte se zakysanou smetanou, nebo jen tak pocukrovaný moučkovým cukrem.